This Page

has been moved to new address

Naframa

Sorry for inconvenience...

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Stand Down Cafe: Naframa

vineri, 6 mai 2011

Naframa

Am citit zilele trecute, la indrumarea lui Dex , un articol ce te pune putin pe ganduri - Fata din Palestina.
Treaba e ca in multe cazuri reactiile celor ce citesc anumite articole starnesc mai multe discutii, si mai multe amintiri ori idei decat articolul in sine.
Citind acolo tot ce si-au dat cu parerea indivizii, o fraza m-a facut sa imi aduc aminte despre doi prieteni buni.
Sot si sotie au gasit un loc de munca foarte bun intr-o tara d'asta cu naframa. Nu, nu ii iau peste picior dar asa imi vine sa zic. Asa vad eu tarile de acel fel, in care femeile sunt acoperite pentru ca nu trebuie sa li se vada pielea.

In prima saptmana ajunsi acolo, mi-au povestit via mess lucruri marunte care i-au socat. Cel mai mult m-a intrigat o treaba...care zic eu ca deja nu mai tine de religie si bun simt, e vorba de fanatism habotnic.
Care va sa zica : ei, arabii , daca te duci la ei nu poti trai cu o femeie in concubinaj. Bun. Sa zicem ca e acceptabil, ma fortezi tu sa ma insor. O fac si p'asta din dorinta de a ma angaja la tine. Apoi noi casatoriti, europeni, iesim sa va vizitam orasul. Oras in care trebuie sa traiesc de acum in colo. Oras in care cu stupoare observi diferente majore de civilizatie.
Cum ar fi : Nu mirosi carne de porc. Nu gasesti alcool nici in bomboane. Ce poti face?! Te conformezi.

Apoi ei merg la cumparaturi, sot si sotie. Ei europeni. Aici intervine Politia religioasa care te forteaza sa iti acoperi fata. Da. Te forteaza. Asta dupa ce in prealabil ti se explicase ca din casa e obligatoriu sa iesi imbracata cu un fel de rochie lunga pana in pamant. Sa nu se vada piele.

Aceste impuneri mie imi par exagerate. Hai sa incercam sa exageram si invers. In Europa sosesc sot si sotie (sau sotii) din aceasta cultura cu naframa, care cer respect pentru cultura lor si vor sa iasa pe strazi cu fata cu corpul intreg acoperite. E cum ar fi, ca politia din cutare tara sa ii forteze individului nevasta, nevestele sa se dezbrace...jos naframa, jos patura...in chiloti va rugam ca asa e legea la noi.
Pai nu e bataie de joc la adresa culturii tale musulmane? Pai cam e.

Atunci tu, voi de ce va bateti joc de cultura noastra ? De ce trebuie sa isi tina ala femeia acoperita?
Pedeapsa e dubios de nasoala in cazul in care refuzi sa o acoperi.

Etichete: , ,

9 comentarii:

La 6 mai 2011 la 15:55 , Blogger Unknown a spus...

Treaba cu insuratul/maritatul asa este, nu ai voie sa traiesti in concubinaj, dar nu in toate tarile arabe legile sunt la fel privind imbracamintea femeilor.

 
La 6 mai 2011 la 15:57 , Blogger Standdowncafe a spus...

Ai informatii din interior ?:)

 
La 6 mai 2011 la 16:00 , Blogger Unknown a spus...

Dap. Nu vorbeam fara sa stiu..:D

 
La 6 mai 2011 la 16:35 , Blogger Standdowncafe a spus...

Pai spune mai multe :) Eu mai mult decat povestile celor doi...nu prea stiu

 
La 7 mai 2011 la 09:59 , Anonymous Anonim a spus...

Esticii sunt mult mai radicali in ceea ce priveste religia si cultura lor, probabil e si motivul pentru care inca au foarte clar delimitate aceste doua aspecte.
Corect ar fi asa cum spui tu, insa noi suntem aia fraieri, in ansamblu. Politicienii nostri nu isi bat capul cu asa ceva, s-ar rezolva cu ceva intelegeri, tratative, legi. Dar nici pe cetateni nu ii prea doare capatana, ca doar nu vizitam prea des tarile respective...

 
La 7 mai 2011 la 11:47 , Blogger Standdowncafe a spus...

Cei despre care spun, vor trai acolo aproximativ 2 ani, cat dureaza primul contract de munca.
P.S. Ei au fost cautati pentru ceea ce stiu face nu ei au cautat sa mearga acolo...

 
La 7 mai 2011 la 23:29 , Blogger Doxatul Dex a spus...

Merci de link, hai sa-mi dau si eu o parere. Nu de la arabi, de la evrei.

In weekend nu zboara avioanele ca se supara ortodocsii, compania El-Al, ma refer. Au zburat intr-o sambata acum ceva vreme si au pierdut vreo 30% din clienti.

Nu se mananca carne de porc, greu gasesti asa ceva, desi majoritatea sunt rusi in Tel Aviv si va garantez ca viseaza si noaptea fripturi de porc :)

Mancarea e kosher in proportie de 90%, eu unul am ajuns cand vad Kocher sa traduc: "taste like crap". La arabi exista halal, drept corespondent. Niste reguli cretine cum ai voie si cum nu sa combini ingredientele.

Ce voiam sa zic e ca sunt niste diferente, intre vest si noi si altii. Dar e si mult vorba de propaganda. Evreii sunt vazuti ca niste vestici iar arabii ca niste inapoiati. Sa ma ierte Bob, eu m-am uitat la revolutia din Egipt de exemplu si am ramas uimit sa vad ca toti erau oameni normali.
EU! Care chiar ma documentez despre zona respectiva, pana si eu ma asteptam sa vad numa femei infasurate in carpe si dementi in robe.

 
La 7 mai 2011 la 23:30 , Blogger Doxatul Dex a spus...

Apropo de Kosher ca uitasem, sunt niste baieti care fac bani buni cu carne de porc din porci crescuti la eraj, ca cica asa scrie in cartea lor, ca porcii nu se mananca din cauza ca stau pe pamant si sunt murdari, dar la etaj se pare ca e ok.

 
La 8 mai 2011 la 10:34 , Blogger Standdowncafe a spus...

Asta cu etaju' daca nu ziceai clar, puteam sa jur ca e romanism :))

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire